یک کارشناس ارشد اقتصادی معتقد است؛ حرکت به سمت دانش بنیان کردن اقتصاد ملی یک ضرورت است و تنها از رهگذر دانش بنیانی است که میتوانیم به توسعه زنجیره ارزش محصولات صنعتی بپردازیم.
به گزارش عقیق نیوز؛ تجارت خارجی کشورها تأثیر بسزایی در اقتصاد آنها دارد. تغییرات بزرگ تجارت اقتصادی یک کشور نیز به طور ناخواسته اثرات بسیار مهمی بر اقتصادش میگذارد. با مشاهده تحریم، برخی تنها اثرات لحظهای آن را بر اقتصاد، بررسی و تحلیل میکنند اما این امر یک بعد جدی دیگر دارد که مسئله تداوم ممنوعیتها و مشکلات حوزه فناوری در بخش تجهیزات و فرآیند صنعتی است. بر این اساس، یکی از موضوعات مهم، مسئله مقابله سازنده با تحریمها است.
شاهکلید اقتصاد ایران طی دهههای اخیر نفت خام و صادرات انرژی بوده است. چیزی که اقتصاد ایران را به یک اقتصاد تکمحصول و وابسته به اقتصاد نفتی تبدیل کرده است. بعد از پیدایش نفت شیل در قرن ۲۱ و صرفه اقتصادی استخراج آن با توجه به قیمتهای بالای نفت پس از سال ۲۰۰۸، آمریکا از واردکننده انرژی از خاورمیانه به یک صادرکننده انرژی به اروپا تبدیل شد. همین تغییر نقش جدی، زمینه حذف نفت خام ایران از بازار جهانی را فراهم کرد.
اقتصاد تک محصول ایران پس از سال ۱۳۹۰ شمسی با بحران جدی حذف کلان معامله تجارت خارجی ایران مواجه شد و یک تکانه بزرگ در زمینه تجارت خارجی را تجربه کرد. چیزی که به طور ناخواسته بر اقتصاد کشور تحمیل شد و تکانههای آن را باید بر توسعه صنعتی کشور نیز مشاهده کرد.
این مباحث، لزوم بازنگری در برنامههای توسعه صنعتی کشور را مطرح میکند. از سوی دیگر، با توجه به واقعیات بازارهای بینالمللی و تحریمهای اعمالی علیه کشورمان، باید به سمت دانش بنیان کردن اقتصاد ملی و صنایع گام برداریم.
علی قنبری کارشناس ارشد اقتصادی در گفتگو با خبرنگار عقیق نیوز؛ ضمن تأیید این موضوع که در حال حاضر تحریمها به صورت هدفمند علیه ما صورت گرفته و دسترسی کشورمان به اقلام راهبردی در صنایع محدود شده است، گفت: باید در راستای بهرهمندی از توانمندیهای داخلی و دانشبنیانی کشور تلاش کنیم. اینکه بخواهیم از آسیبپذیری خود در مقابل دیگران کم کنیم، نیازمند برنامهریزیهای دقیق و تلاش است تا در نهایت دانشبنیان کردن اقتصاد ملی را شاهد باشیم.
وی ادامه داد: باید به طرق مختلف از طریق گسترش روابط با کشورهای همسو و تکیه بر توان داخلی خود از شرایط فعلی به نفع خودمان بهرهبرداری کنیم. شرایط تحریمی که الان با آن مواجه هستیم، میتواند فرصتی برای پیشرفت صنعتی در کشورمان باشد.
این کارشناس اقتصادی گفت: آنچه در بالا گفتم به این معنا نیست که با آغوش باز از تحریمها استقبال کنیم. باید از هر ظرفیتی برای رفع آنها بهره ببریم و خوب است که با در نظر گرفتن منافع ملی کشورمان در راستای حل و فصل مشکلاتمان با دیگر کشورها گام برداریم.
قنبری تاکید کرد: ما هر چقدر بتوانیم به دانش بنیان کردن اقتصاد ملی بپردازیم و بنیانهای صنعتی کشور را بر دانش روز و فناوریهای نو استوار کنیم، بیشتر میتوانیم به توسعه صنعتی و رشد اقتصاد بپردازیم و بستری برای فعالیت شرکتهای دانش بنیان و متخصصان داخلی به وجود بیاوریم. حرکت به سمت دانش بنیان کردن اقتصاد ملی یک ضرورت است و تنها از رهگذر دانش بنیانی است که میتوانیم به توسعه زنجیره ارزش محصولات صنعتی بپردازیم و از وابستگی خود به دیگران بکاهیم.
وی ادامه داد: مواردی همچون فروش کاتالیست به روسیه، احتمال خرید توربینهای ایرانی توسط مسکو، افزایش تولید در پارس جنوبی با استفاده از تولیدات بار اول، نوسازی پالایشگاههای فراسرزمینی و موارد دیگر، قطعاً نمونههایی از توانمندیهای دانش بنیانی کشور است. این موارد میتواند الگویی برای دانش بنیان کردن صنایع و اقتصاد ملی کشورمان باشد. وظیفه ما این است که از ظرفیتها و پتانسیلهای موجود در راستای دانش بنیان شدن به نحو احسنت بهره ببریم. افزایش روابط با کشورهای همسو و استفاده از فرصتهای همکاری در زمینه فناوریهای روز نیز میتواند در دستور کار قرار بگیرد.
به گفته این کارشناس اقتصادی؛ هر چقدر تولید محصولات صنعتی در کشور مبتنی بر فناوریهای نوین باشد، هزینه تمام شده کاهش مییابد و کیفیت محصولات بالا میرود. ما الان در شرایطی هستیم که سطح کیفی محصولات صنعتی بر وضعیت جامعه تأثیرگذار است و هر چقدر بتوانیم به ورود فناوری به صنایع بپردازیم، به نفع کشور است.