صفحه اصلی > 8 و بین‌الملل : در فرانسه چه خبر است؟

در فرانسه چه خبر است؟

یک کارشناس مسایل بین‌الملل گفت: مشکل و ریشه اعتراض‌ها در فرانسه به دولت مکرون و سیاست‌های او درباره مهاجران و عرب‌تبارها برمی‌گردد.

به گزارش عقیق نیوز؛ رحمان قهرمان‌پور ریشه اعتراض‌ها در فرانسه را در رویکرد تاریخی این کشور و سیاست‌های دولت مکرون نسبت به مساله مهاجران دانست و گفت:‌ سیاست‌هایی که در زمینه فرهنگی، مهاجران به ویژه عرب تباران از آفریقای جنوبی در فرانسه و نیز در دولت مکرون پیگیری می‌شود برگرفته از سیاست دولت ـ ملت سازی فرانسه در عصر روشنگری است و به نظر فرانسه هنوز نتوانسته تعارض‌های بنیادینی که در فرایند دولت‌ ـ ملت سازی بروز می‌کند را حل کند.

وی ادامه داد: این تعارض‌ها مختص فرانسه نیست بلکه آلمان و بریتانیا نیز با اینها دست به گریبان هستند، اما هر کدام از این کشورها در نهایت راه‌حلی را پیدا کردند و توانستند از تنش هویتی کم کنند اما مدل فرانسه مدل “جمهوری‌خواهی جهان شمول” است، یعنی در این مدل یک ملت بیشتر وجود ندارد و برخلاف بریتانیا و آلمان که “تکثر” را یک اصل گرفتند، فرانسه همچنان بر اساس اصول اصل روشنگری معتقد است یک ملت بیشتر در فرانسه وجود ندارد!

این کارشناس مسایل بین‌الملل گفت: این رویکرد شاید برای کشورهای در حال توسعه پذیرفتنی باشد اما برای کشوری که داعیه دموکراسی دارد و خود را در این حوزه سردمدار می داند پذیرفتنی نیست.

قهرمان‌پور ادامه داد: مکرون از وقتی بر سر کار آمده، به تعبیری اسلام هراسی را تشدید کرده است. تصویب قانون مبارزه با “تجزیه طلبی” از مصادیق عجیب رویکرد و سیاست دولت مکرون است. این قانون به رییس جمهور فرانسه اجازه می‌دهد هر سازمانی که اهداف تجزیه طلبی دارد را منحل کند. شاید اگر در هند چنین قانونی تصویب می‌شد جای تعجب نداشت یا در کشورهای جهان سوم، اما چرا فرانسه این قانون را تصویب کرده است؟ کدام خطر تجزیه‌طلبی برای فرانسه وجود دارد؟ روشن است که این رویکرد فرانسه نسبت به مسلمانان است.

وی گفت: این قانون در سال ۲۰۱۵ تصویب شد و به طور مشخص به بعد از حادثه ۱۱ سپتامبر بر می‌گردد.

این کارشناس مسایل بین‌الملل با اشاره به تحولات یکی دو هفته اخیر در فرانسه و رویکرد خشن پلیس فرانسه نسبت به معترض‌ها اظهار کرد: دعوا این است که پلیس فرانسه که در رتبه‌بندی اروپا در پایین‌ترین سطح مدارا با اقلیت‌ها به طور مشخص عرب‌تبارها قرار دارد رفتاری خشن از خود بروز داده است. بر اساس مطالعاتی که درباره برخورد پلیس فرانسه با شهروندان این کشور انجام شده،‌ احتمال اینکه پلیس به یک عرب تبار ایست دهد، ده برابر یک سفید پوست است. تبعیض علیه مسلمانان و عرب تبارها از تبعیض علیه سیاه‌پوستان بیشتر است. در ۲۰۰۵ دو نوجوان عرب تبار وقتی پلیس دستور ایست به آنها داد از ترس‌شان فرار کردند و در یک نیروگاه برق پنهان شدند که در آنجا آنها را برق گرفت و کشته شدند.

وی ادامه داد: احزاب منتقد و روشنفکران می‌گویند “دولت” باعث بروز این وضعیت شده است. منتقدان می‌گویند این اتفاقات ناشی از سیاست‌های اقتصادی دولت بوده است و حالا که دولت اشتباه کرده به جای پذیرش اشتباهش می‌خواهد از طریق پلیس معترض‌ها را سرکوب کند اما دولت بر این نظر است که مسلمانان و عرب‌تباری فرانسوی نمی‌توانند و نمی خواهند با دولت و قوانین‌ آن مدارا کنند و مشکل آنها هستند. مکرون هم گفت اینها چون مسلمان هستند و فرانسوی نیستند و اسلام دچار بحران است ذاتا عوض بشو نیستند و رفتارهایشان ریشه در هویت مسلمانی آنها دارد و اصلا هم از این رویکرد و عقیده خود کوتاه نمی‌آید.

قهرمان‌پور گفت: این درحالی است که پدران و پدربزرگ‌های عرب تبارهای فرانسوی که از الجزایر به این کشور آمدند موجب رشد فرانسه شدند و دوران ۳۰ ساله درخشان را ایجاد کردند.

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه مکرون در این سال‌ها به شدت بر سیاست‌های ضد مسلمانی و مسلمانان و نیز بر ضد مهاجران دامن زده است.

این کارشناس مسایل بین‌الملل با بیان اینکه این تحولات در حالی روی می‌دهد که جامعه مسلمانان فرانسه در این کشور صدایی رسا ندارند و نماینده‌ای که بتواند از حقوق آنها دفاع کند، ندارند افزود: در همین شرایط بیشتر و بیشتر از سوی دولت تحقیر می‌شوند و توسط پلیس با تبعیض سیستماتیک مواجه است از این رو اعتراض‌ها دائم تکرار می‌شود.

قهرمان‌پور گفت: به نظرم حتما دولت این غائله را جمع می‌کند ولی مساله این است که مشکل ریشه‌ای حل نمی‌شود و مشکل و ریشه این مسایل هم در خود دولت فرانسه است. دولت باید سیاست هویتی‌اش را تغییر دهد و ریشه‌ای‌تر به مساله و شرایطی که در آن است، نگاه کند. گرفتاری فرانسه این است که سیاست هویتش شبیه یک کشور دموکراتیک نیست.

دیدگاهتان را بنویسید