یکی از مهمترین خبرهای اقتصادی که در واپسین روزهای سال گذشته اعلام شد، صدور مجوز بانک مرکزی برای منتشر شدن گواهی سپرده ۳۰ درصدی توسط بانکها بود. این اقدام بانک مرکزی به نوعی منجر به جهش نرخ بهره بانکی از ۲۳درصد به ۳۰درصد شد.
به گزارش عقیق نیوز؛ بررسیهای میدانی نشان میدهد بانکها پیش از این نیز، چندان مقید به نرخ بهره اعلامی بانک مرکزی نبودند و برخی بانکها ارقام سودی بالاتر از ۲۳ درصد، بهخصوص برای مبالغ کلان و سپردههای بلندمدت پرداخت میکردند.
احسان راکعی اشاره کرد که کارشناسان زیادی به انتشار اوراق سپرده ۳۰ درصدی نقد داشتند و از نظر او نیز این سیاست، سیاست درستی نبود. بانک مرکزی در همه جای دنیا در مقاطع مختلف یکسری سیاستها را متناسب با وضعیت اقتصادی و هدفگذاری خود برای کاهش یا افزایش نرخ بهره پیش میگیرد. در بسیاری از کشورهای دنیا بعد از شوک کرونا، به دلیل تزریق پول مورد نیاز توسط بانکهای مرکزی، این نهاد شروع به اوراق خریدن از بانکها کرد و این مساله باعث بروز تورم شد. اکنون اما، بانکهای مرکزی برای اینکه تورمِ ایجاد شده از قبل را کنترل کنند، سیاست انقباضی پیش گرفتهاند و افزایش نرخ بهره را انتخاب کردهاند. او یادآور شد: این موضوع در همان کشورها هم موافقان و مخالفانی دارد.
این کارشناس پولی و بانکی افزود: بانک مرکزی برای کنترل تورم در ایران پیشنهاد داد که به اندازه ۳۰۰ همت اوراق به نرخ ۳۰درصد منتشر شود. بانک مرکزی تشخیص داده بود که الان نسبت پول به شبه پول در بازار زیاد است و به همین خاطر نرخ بهره را افزایش داد تا پول یا منابع را از بازارهای دیگر جمع و وارد بانکها کند. در واقع بانک مرکزی به دنبال این بود که تغییر نسبت پول به شبه پول اتفاق بیفتد. او در ادامه گفت: با این حال به نظر من، این اتفاق نخواهد افتاد. زیرا شما وقتی صورتهای مالی بانکها را در سال ۱۴۰۱ بررسی کنید متوجه میشوید که نرخ سپردههای یکساله اکثر بانکها از ۱۸درصد به ۲۲درصد تغییر کرده است، یعنی قبل از افزایش نرخ بهره به ۳۰ درصد.
اتفاقی که افتاده این است که تمام بانکها صرفا در سپردههای مدت دارشان تغییر طبقه داشتند. به طور کلی بانکها منابع کمی را افزایش دادهاند. او افزود: در شرایط فعلی وقتی که نرخ سودتان را از ۱۸درصد به ۲۲درصد میرسانید و از ۲۲درصد میکنید ۲۷درصد و بعد هم ۳۰درصد، فقط خلق نقدینگی انجام میدهید و ما به ازای آن وارد بانک نمیشود تا تورم کنترل شود.